Dispozitivele de respingere cu ultrasunete sunt dispozitive electronice care emit sunete de înalta frecvența concepute pentru respingerea, daunatorilor , cum ar fi rozatoarele și insectele. 

Laboratoarele de testare și Comisia Federala pentru Comerț din SUA (FTC) au verificat  daca sunt de fapt eficiente în acest sens. 

Lasate necontrolate, rozatoarele și insectele pot transmite salmonella, hantavirusul și alte boli, și pot provoca daune semnificative la cladiri. Semnele unei infestari cu rozatoare includ excremente, în special lânga alimente și sub chiuvete, pachete de alimente roase sau mestecate și gauri în materialele structurale care pot asigura intrarea în casa. 

Infestarea cu gândaci, care este, fara îndoiala, cel mai raspândit și greu de eliminat tip de infestare cu daunatori, în special în zonele urbane și în bucatariile industriale și comerciale, este evidențiata de excrementele daunatorului,  care se gasesc de obicei în dulapurile din bucatarie.

 Se pretinde ca dispozitivele de respingere cu ultrasunete elimina chiar și aceste tipuri de daunatori casnici.

 

Cum  funcționeaza ?

Utilizarea sunetului audibil pentru a descuraja daunatorii este o strategie veche, vechii chinezi foloseau o serie de dispozitive de repulsie senzoriala acționate mecanic pentru a descuraja infestarile cu rozatoare în culturile și cladirile agricole. 

Cu toate acestea, ultrasunetele, care sunt definite de frecvențele sonore dincolo de limita superioara a auzului uman, au fost utilizate ca si control al daunatorilor doar în ultimele decenii.

Dispozitivele cu ultrasunete sunt conectate la prizele electrice ale unei case, care apoi emit sunete de înalta frecvența care perturba daunatorii. 

Sunetul provoaca un raspuns fiziologic cunoscut sub numele de raspuns la convulsii audiogene, care se caracterizeaza prin  convulsii și, eventual, moarte din cauza hemoragiei cerebrale. 

Teoria din spatele dispozitivelor este ca rozatoarele confuze fug în cele din urma atunci când aceste dispozitive  le împiedica sa adune hrana, sa se reproduca, sa construiasca cuiburi sau sa comunice. 

Dispozitivele cu ultrasunete sunt populare și atragatoare pentru consumatori datorita ușurinței lor de utilizare și a faptului ca sunt silențioase pentru urechile umane și se presupune ca elimina nevoia de capcane și otrava, despre care unii considera ca sunt forme inumane de combatere a daunatorilor. 

 Dar funcționeaza?

Studiile concepute pentru a investiga eficacitatea repelenților cu ultrasunete au dat rezultate mixte. 

Un test amplu efectuat de Universitatea de Stat din Kansas în 2002 a constatat ca dispozitivele au fost eficiente în respingerea unor insecte, cum ar fi greierii, dar aceleași dispozitive au avut un efect redus asupra gândacilor. 

 Unii producatorii / distribitori de dispozitive de respingere cu ultrasunete fac afirmații care ar putea fi neacceptate de testele științifice. 

Exista o mulțime de dispozitive diferite pe piața cu un semnal slab, în general datorita calitații difuzorului  pe care îl folosesc și, prin urmare, nu ofera rezultate excelente.

  • Afirmațiile de eficacitate cu privire la aceste produse trebuie sa fie susținute de dovezi științifice.
 Clientii  sunt sfatuiți sa cerceteze anumite marci înainte de a achiziționa un dispozitiv de respingere cu ultrasunete. 

 Dispozitivele de respingere cu ultrasunete emit sunete de înalta frecvența despre care producatorii susțin ca reduc infestarea cu daunatori în gospodarie, dar testele de laborator au aratat ca majoritatea acestor dispozitive nu funcționeaza.

Proprietarii de case care au probleme cu daunatori ar trebui sa se bazeze pe dispozitive Profesionale care detin Certificat de Calitate si  care îi poate ajuta sa scape de acesti daunatori.

Verificati producatorul inainte de a achizitiona aceste dispozitive.