In industria alimentara regasim cea mai mare concentrare de alimente, si din acest motiv este cea mai expusa riscului de infestare cu rozatoare si este locul in care acestea pot provoca daunele cele mai grave, atat din punct de vedere financiar si mai ales din punct de vedere al imaginii si reputatiei. Prin urmare, prevenirea si monitorizarea periodica – ambele procese fiind reglementate de HACCP pentru industria alimentara – sunt critice pentru a asigura conformitatea maxima cu conditiile sanitare in toate etapele lantului de aprovizionare, de la materii prime la produsul final ambalat. 

Daunele pe care le poate provoca un atac al rozatoarelor au intotdeauna consecinte foarte grave: 

ele sunt cauza contaminarii periculoase a alimentelor si mediilor cu care acestea sunt in contact, infectand intregul lot, intregul lot, masinile si bancurile de lucru cu bacterii si agenti patogeni, expunand astfel personalul si consumatorii la riscuri grave pentru sanatate. Chiar si in timpul transportului produselor pana la punctul final de comercializare exista un risc semnificativ: unele rozatoare cum ar fi soarecele de casa se pot ascunde cu usurinta printre ambalaje si pot patrunde in cutii in timpul transportului de marfuri rozand cartoanul si contaminand produsele aflata in interior.


Rozatoarele, prin urmare, trebuie sa furnizeze organismului cantitati mari de alimente in fiecare zi pentru a-si mentine temperatura corpului sau la un nivel optim. Se estimeaza ca necesarul zilnic al unui rozator de dimensiuni reduse, cum ar fi soarecele de casa este egal cu 20% din greutatea corpului sau (comparativ, un om cu o greutate de 70 kg ar trebui sa ingereze 14 kg de alimente pe zi), la alte specii de rozatoare procentul fiind mai mare. Tinand cont de cele prezentate, este usor de imaginat ce efecte grave asupra activitatilor umane poate provoca o infestare de rozatoare. In continuare prezentam cele mai frecvente probleme provocate de rozatoare.